29 Haziran 2008 Pazar

Azerbaycan Kültür Merkezi derneğinin, kuruluş ilkeleri ve çalışma prensipleri

Genel Kurulumuzda kabul edilen, Azerbaycan Kültür Merkezi derneğinin, kuruluş ilkeleri ve çalışma prensipleri :

1. Derneğimiz bağımsız bir dernektir. Esas olarak İzmirde yaşayan Azerbaycanlıların derneğidir ve onların iradesi, derneğin iradesidir. Ancak bunun yanında Türkiyede, Avrupa'da ve Dünyada oluşturulmaya çalışılan ve oluşturulan Azerbaycan Dernekleri federasyonu ve konfederasyonunun doğal bir üyesidir.

2. Her hangi siyasi parti, görüş, din, tarikat, mezhep veya başka bir topluluğun alt birimi değildir.

3. Bu dernek İzmir'de yaşayan, Türkiye vatandaşı, Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşı ve İran İslam Cumhuriyeti vatandaşı Tüm Azerbaycanlıları kucaklayacaktır.

4. Derneğimiz, doğduğu şehirden (Kars Igdır vs) asılı olmayarak, İzmirde yaşayan tüm Azerbaycanlıların ve Azerbaycan dostlarının derneğidir.

5. Bu dernek Dininden ve mezhebinden asılı olmayarak, Sağcı, Solcu, A Partili, B Partili, A görüşlü , B Görüşlü tüm Azerbaycanlıların derneğidir.

6. Bu dernek, Kadınıyla Erkeğiyle, Yaşlısıyla Genciyle, Fakiriyle Zenginiyle, tüm Azerbaycanlıların derneğidir.

7. Dernek üyeliği, derneğe verilen aidat ve yardım paralarıyla ölçülmez. Derneğe üye olmak için aidat vermek zorunluluğu yoktur. Kim, ekonomik olanakları ne kadar elverirse ve gönlünden ne kadar geçerse o kadar yardım edebilir yada yardım edemeyebilir. Derneğe üyeliğin kıstası üye aidatı yada yapılan yardımlar değildir. Esas aldığımız kıstas, derneğimizin kuruluş amaçları doğrultusunda faaliyette bulunmak ve faaliyetlere aktif olarak katılmaktır.
Derneğimizin gelirilerini, gönüllük temelinde yapılan yardımlar ve dernek etkinliklerimizden elden edilen gelirler oluşturacaktır.

8. Derneğimiz, İzmir ve bölgemizde yaşayan Tüm Azerbaycanlılara (daha önceki dermek faaliyetlerinden küsmüş, kabuğuna çekilmiş ileri unsurlar ve Azerbaycanlılığının farkında olmayan diğer insanlarımızı) ulaşacak ve onları kazanmaya çalışacaktır.

9. Derneğimizin mutlaka ve mutlaka bir yayın organı olacaktır. Mail Grubu oluşturulmuştur. Ancak üyeler yetersizdir ve grubumuz geliştirilecektir. SMS grubumuz var ancak geliştirilmelidir. Radyomuz ve Televizyonunuzun da olması gerekir. Ama öncelikle ve mutlaka bir gazetesi yada dergisi çıkaracaktır.

10. Derneğin, çeşitli mahallerde, meslek gruplarında, camilerde, partilerde ve benzeri topluluklarda grupları olacaktır. "İzmir'de yaşayan Azerbaycanlı Avukatlar Birliği", "Ticaret Odasında, Azerbaycanlı İşadamları Birliği", "Azerbaycanlı Doktorlar Birliği", "Azerbaycanlı Öğretim Üyeleri Birliği" , "Azerbaycanlı Öğretmenler Birliği" vs benzeri birlikler oluşturulacaktır. İzmir'de yaşayan 30 a yakın Avukatımız, 50 nin üzerinde Doktorumuz, 100 civarında ticari şirketimiz, 50 civarında öğretim görevlimiz, 100 ün üzerinde öğretmenimiz, mevcuttur. Ayrıca Azerbaycanlı Muhtarlar birliği, Meclis Üyeleri, Partililer vs çeşitli birlikler oluşturulacaktır.

11. Derneğimizin en önemli etkinliği varlığı, kültürel alanda olacaktır. Halk Oyunları Grupları, Müzik Grupları, Korolar, Tiyatro toplulukları, Dağcılık ve diğer spor dallarında faaliyet gösteren grupları olacaktır, Bu alanda yayın organımız aracılığı aracılığıyla, yıllık etkinlik programları oluşturulacaktır. İzmir'de değişik kurumlarda öğretmenlik yapan çok önemli müzik adamlarımız vardır. Onlardan en geniş şekilde yararlanacağız.

12. Derneğimiz, Azerbaycan Cumhuriyetinin ekonomik ve kültürel anlamda, güçlenmesini, gelişmesini, dünyanın medeni devletleri arasında üst sıralarda yer almasını arzular, Bu uğurda üstüne düşen görevleri yapar.

13. Derneğimiz Güney Azerbaycan'da yaşayan 20 Milyondan fazla Azerbaycan Türkünün her türlü demokratik mücadelesini destekler. Her zaman onların yanında yer alır. Bugüne kadar verilmiş mücadelenin tarihini bütün üyelerine tanıtır. Güney Azerbaycan tarihinde yer alan, önemli günlerde anma ve tanıtım toplantıları yapar.

14. Derneğimiz dünyanın değişik yerlerinde yaşayan 50 Milyon Azerbaycan Türkünün bir parçasıdır. Yüreği onlarla çarpar ve çarpacaktır.

15. Derneğimiz Karabağ da işgal edilmiş Azerbaycan topraklarının geri alınması için yapılan tüm mücadelelerin içindedir.

16. Derneğimiz, Ermenilerin, 1915-1920 yılları arasında, Azerbaycanlılara karşı yaptığı soykırımın bütün dünyanca bilinmesi için gerekli faaliyetleri yapar, 31 Mart soykırım gününün en geniş şekilde tanıtımını yapar ve o günün, tüm dünyada, soykırım günü gibi kabul edilmesini sağlamaya çalışır. 1992 yılında Hocalı köyünde yapılan soykırımın da tüm dünyada tanıtımını yapar ve yapılan tanıtım faaliyetlerine var gücüyle katılır.

17. Derneğimiz 31 Aralık gününü Tüm dünyada yaşayan Azerbaycanlıların birlik ve dayanışma günü olarak kutlar. Bu günün en geniş şekilde tanıtımını yapar ve kutlar.

18. Derneğimiz, bir hemşehri derneği değildir. Esas olarak Kültür derneğidir ve bu özelliğini muhafaza edecektir.

19. Derneğimiz, kurulmasına vesile olan ve bu yıl 1. sini yaptığımız Azerbaycan Novruz Festivalini her yıl yapacaktır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

peki derneğiniz din mezhep gözetmiyosa,neden cami vb.gibi yerler yazılıyoda cem evi aklınıza gelmiyo acaba.özellikle güven bey neden düşünemiyo böyle bir fikri.saygılar.